kapitalism + feminism = birgitta ohlsson är sjuk i huvet

vänsterns favoritborgar’feminist’ strikes again: här hävdar birgitta ohlsson att carrie i sex and the city är en lysande kapitalist och feminist. de fyra kvinnerna i satc är enligt ingressen ‘verkliga förebilder för alla världens kvinnor’, eftersom de tillåts satsa på karriären, tjäna egna pengar utan att behöva välja bort familjen.

om vi för ett ögonblick bortser ifrån ohlssons liberala plattityder (‘”Det finns inget härligare än att spendera pengar man själv har tjänat ihop”. Orden kommer från författaren Candace Bushnell som är mamma till succén. Cash is queen.’) är det väl bra att hon skriver att serien erbjuder ett alternativ till vovve, villa, volvo-livsstilen, att kvinnor 30+ får vara intresserade av sex osv.  synd bara att alternativet är ett bisarrt pengastint liv i new york som kretsar kring dyra kläder och att ligga med killar, eller män eller va den äldre generationen nu säger… skoja. det verkar helt poänglöst att kritisera satc, pga…… svintråkig serie som aldrig gett mig nån ‘inspiration’, varken ‘politiskt’ eller ‘privat’.

tillbaka till de liberala plattityderna: jag hävdar att det inte finns några borgerliga feminister. feminism bygger till stor del på att identifiera strukturer, att granska hierarkier och hur makt fördelas. högern är inte intresserade av den typen av frågor, varken partipolitiskt eller ideologiskt. kapitalism är ett system som sätter värde på människor utifrån externa faktorer, och det är det ekonomiska system högern inte bara accepterar utan också hyllar. på vilket sätt skulle köpstarka kvinnor stärka feminism snarare än kapitalism?  enbart en vänsterorienterad värdegrund kan fungera som politisk stöttepelare för feminism; endast där kan vi urskilja intressen som på allvar vill tjäna både individen och samhället. obs blir ej tårögd nu, bara högtravande… sry…….

tillbaka: man kan hävda att liberalismen, till vilken allas vår birgitta ansluter sig, gjort goda insatser för feminismen. hehe. ja. innan 1880-talet. även det går tillbaka på socialismen. utan ett klassperspektiv kan vi inte förklara 1800-talets kvinnokamp. eller va säger du biggan……….

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “kapitalism + feminism = birgitta ohlsson är sjuk i huvet

 1. KKK

  sågåre om man låter vemsomhelst definiera grejer. undra på att begreppet blir urvattnat. tänk om doktor alban skulle gå ut och säga “jag är arier”. skulle nazisterna stillasittande acceptera detta? näpp. men när vilket tabloidpundhuvud som helst tillåts oemotsagt utnämna exakt precis vem de vill till “feminist” (t.ex. madonna, som ju var en Stark Tjej Som Tar För Sig, eller pippi jävla långstrump eftersom hon var så fräck och högljudd) så är detta en oundviklig konsekvens. det är dags att ta ett tips från coachen (dvs Stalin) och rensa ut lite i de (påstådda) egna leden.

 2. Karin

  Bra skrivet tjejvän!

 3. Katte Fnatte Mus

  Bra där – igen, Käraste!
  Våga vägra SITC crapbullshiten!!! Feminism som fil & flingor?!? Ja, helt korrekt om man (läs: Birgitta Ohlsson) har huvudet uppkört i dels sin egen dumhet/förträfflighet (läs: sitter på fetelön på fetepost i EU-Mecca och har för länge sedan glömt vad kvinnokampen handlar om)och dels i kapitalismens Mecca (läs: läs: sitter på fetelön på fetepost i EU-Mecca och går maktens/männens ärenden eftersom hon har för länge sedan glömt vad kvinnokampen handlar om.) Makt korrumperar och om man inte vet det så har man per definition huvudet där solen inte skiner.
  Har alltså full förståelse för Birgittas perspektiv på SITC feminismen – inte lätt att se(läs: LÄTT att glömma/förtränga) ojämställdheten där hon befinner sig i livet. Slår vad om att hon är en av dessa systrar som dristar sig till att utbrista i debatten jämställdhet:
  “Jaaag, har i alla fall aldrig känt mig diskriminerad bara för att jaaag är kvinna.”
  Då och då händer det faktiskt att glastaket är trasigt och en eller annan dam slinker igenom för att kunna mingla på de höga hästarna.
  Till Birgitta och alla (läs: bl.a. nuvarande jämställdhetsminister) som identifierar sig med SITC bullshitfeminism vill jag bara påminna: IN I BASTUN KOMMER NI/VI ALDRIG.
  /Katte Fnatte rest her case!

 4. linnea

  birgitta ohlsons definition på feminism kanske statueras bäst av Cartmans beteende när han för att få vara med i teve klär ut sig till ett 8-årigt fnask som skiter i vad hennes mamma säger.
  när han/hon får en fråga svarar han/hon “fuck you I’ll do what I want”.
  bra avsnitt för övrigt säsong 6 avsnitt 1 “freak strike”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s