bojkott + workers’ rights are hot

helle klein uppmanar i aftonbladet till bojkott av israeliska varor. per wirtén på dagens arena gör detsamma.

konsumentmakt är besvärligt – hehe började den meningen, lutade huvet bakåt, tittade ut genom fönstret, och insåg att det lät som att jag tyckte det var svårt att låta bli att köpa jaffa-apelsiner. hehe, nej. konsumentmakt är ideologiskt besvärligt, vilka kan genomföra, vad står det för, osv osv. kommer aldrig sluta ondgöra mig över kravodlade citroner och bondens marknad MEN, är här beredd att hålla med wirtén och klein.

isolera israel, inte gaza. jag vet att högerblaskerna (dn och svd) säger att det råder konsensus bland svenska politiker och det ena med det tredje, men det betvivlar jag starkt. medger att israelvänliga partier som t ex kd fördömt attackerna mot ship to gaza, men det betyder inte att man intar en hårdare politisk linje.

rundar av med ett citat från wirtén och en trevlig gif från helle klein (hoppas hon gjort den själv!):

Det är dags för svenska folkrörelser och människorättsorganisationer att nu samla sig för en liknande diskussion. Bojkotter är svåra – men rätt använda tar de djupt.

Advertisements

10 Comments

Filed under Uncategorized

10 responses to “bojkott + workers’ rights are hot

 1. KKK

  det största problemet är USAs helt abnormt stora ekonomiska stöd till israel. även om alla bojkottar israeliska varor kan USA utjämna detta genom att bara vräka mer pengar över dem. 30% av israels exportinkomster utgörs av diamanthandel också, och något säger mig att de som handlar med diamanter inte är så benägna att bry sig om etikfrågor, och särskilt inte om de riktar sig mot israel.

  men trots detta är det självklart att alla bör bojkotta allt israeliskt. även om det inte skulle ge nåt enormt och omedelbart ekonomiskt resultat så är det ändå det moraliskt riktiga att göra. och förhoppningsvis kan det påverka israeliska företag att jobba mot ockupation, när de ser sin exportmarknad minska. eftersom minskad profit tydligen är det enda incitament som existerar. jävla skitmänniskor.

  irland är ljusår före oss vad gäller divestering och sånt, de nobbade nyligen veolia i en upphandling om lokaltrafik just pga att dessa bygger rälstrafik på västbanken. gissa vilka som FORTFARANDE driver bl.a tvärbanan i Sthlm? tack för det, ryggradslösa landstingsmoderater.

  nån KF-förening i typ västsverige röstade nyligen igenom att alla coop-ägda butiker i regionen ska bojkotta israeliska produkter. det är svinmäktigt gjort. DÄR kan man snacka om konsumentmakt, men det förutsätter att konsumenterna själva äger butikerna.

 2. Kära Smacke!
  skulle du inte kunna utveckla följande lite mer:

  konsumentmakt är ideologiskt besvärligt, vilka kan genomföra, vad står det för, osv osv. kommer aldrig sluta ondgöra mig över kravodlade citroner och bondens marknad

  mest citronerna och bondens marknad är det jag undrar över.

  vänlig hälsning
  Hemmaemma

  • KKK

   jag svarar på den frågan även fast det inte var mig du frågade.
   grejen med “konsumentmakt” är att det förutsätter att man har en massa pengar. att köpa rättvisemärkt eller kravodlat är mycket dyrare, så de som kan utöva konsumentmakt är de som redan har större ekonomisk makt än de fattiga. sen går de hem och känner att de har gjort nåt fint genom att köpa nån kravodlad citron.

   det är också löjligt som företeelse, att man bara kan utöva makt genom konsumtion. redan genom att man köper NÅGOT blir man en del av konsumtionssamhället. att upphöja konsumtion till en kampmetod är därför att spela fienden rakt i händerna.

   företagen som gör oetiska saker (sweatshops, miljöförstöring, etc) kan använda företeelsen “konsumentmakt” som ett argument FÖR sitt beteende. typ “jomen folk har röstat med plånboken, alla äter på McDonalds trots att de kan välja att äta FairTradeVego-mat, alltså tycker alla att det är okej med vårt svineri och fiffel”. sanningen är att majoriteten inte har RÅD att konsumera de “snälla” produkterna. genom att snälla produkter finns kan företagen komma undan med att tillverka billigt oetiskt skit, eftersom det är det som “folk vill ha”, och skulden för företagens beteende läggs på konsumenten som ju har ett “val”, när i själva verket företagen närsomhelst kan sluta använda barnarbetare och gifter, bara de accepterade något mindre vinster.

   • jompa j

    Som för att riktigt pissa i medvind är det inte ens ovanligt att ett och samma företag helt öppet erbjuder både etiska och oetiska produkter. Grymt erbjudande. Vi är mycket tacksamma för denna er enorma offervilja, vattenfall exempelvis, som “erbjuder” “100% Vindel till liten extra kostnad”, tack så jättemycket goa herrn som samtidigt som koncern innehar FYRA platser på världsnaturfondens lista över de 30 största koldioxidproducenterna i Europa. Och vips är de fria från allt ansvar, konsumenterna har ju valt, inte deras fel om folk råkar vilja ha kolkraft.

    Att offentligt tycka att konsumentmakt är bra är endast att förta uppmärksamheten från det verkliga problemet (nämligen marknadsekonomin) och få antroposofmiffona på söder att glömma bort att det gör jack shit om de trycker i sig fem kilo närodlade gojibär så länge 90% av jordens befolkning inte skulle ha råd att bry sig om vad för skit de konsumerade ens om de försökte.

   • Det var som jag skrev mest citronerna och bondens marknad jag ville ha en lång utläggning om. Men jag kanske var lite fyrkantig i min läsning när jag tänkte att det var något särskilt med dessa.

 3. jompa j

  ps nästa gång någon säger “klimatsmart” kommer jag att strypa blodtillförseln till denna någons fula lilla hjärna med mina bara händer ds

 4. jompa j

  btw this just in: alliansen har just presenterat ett förslag till ändrade ägardirektiv för vattenfall, där själva ändringen går ut på att man inte längre ska vara DET ledande företaget inom ekologisk energiproduktion till att man ska vara “ETT AV de ledande”. Dvs fritt fram att vara typ hur sämst som helst så länge man inte är sämst, som nån miljöpartist fritt citerat uttryckte saken.

  “Vattenfall är däremot mer positivt inställt:
  – Vi välkomnar regeringens förtydligande som gör det lättare för oss att uppfylla de förväntningar vår ägare har på vår verksamhet, säger styrelseordförande Lars Westerberg.”

  No shit att ni välkomnar detta “förtydligande”, jag kan verkligen tänka mig att det gör det “lättare för” er. Fast givetvis vill ju reinfeldtmongot på sikt sälja vattenfall helt och hållet så att de kan göra exakt vad de, ursäkta, KONSUMENTERNA, vill.

 5. Katte Fnatte Mus

  Bra Helle Klein (vilket namn!) mfl.!!!
  Tycker ändå att Ebba Grön sjöng det bäst: “Staten och kapitalet, de sitter i samma båt, men det är inte dom som ror – ror så att svetten lackar – och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar”.
  /Katte Rests Her Case

 6. Katte Fnatte Mus

  Confusion!! Är osäker på ven som har upphovsrätten till “Staten & Kapitalet” Ebba eller Blå tåget?!? Lyfter på hatten för båda versionerna och ber om ursäkt för min ignorans.
  /Gonna rest now

  • KKK

   blå tåget är upphovsmännen. ebba grön gjorde bara en cover på den gamla proggar-slagdängan.
   nuförtiden jobbar 300% av alla f.d blå tåget-medlemmar på DN. troligen med att uteslutande skriva hyllningsartiklar till thåström, vilket väl är vad DN har bestått av de senaste 40 åren eller så.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s