som alltid när israel under negativa omständigheter hamnar i rampljuset blossar debatten om antisemitism upp. torbjörn tännsjö, professor i praktisk filosofi på stockholms universitet,  (se hans bildblogg här) gör ett debattinlägg på newsmill (ok normalt.. inte) där han skriver att judar måste ta avstånd från israels brott. willy silberstein, ordförande för svenska kommittén mot antisemitism, bemöter tännsjö och säger att tännsjös artikel (och en hel del andra saker) har  antisemitiska drag. per bauhn, professor i praktisk filosofi på linnéuniversitetet (what??? är det nåt privat alternativ lr?) säger också att tännsjös resonemang stärker antisemitismen.

så var står vi…. vet ej. hatbrott begås mot minoriteter. det ifrågasätter jag inte, och inte heller exemplen i artikeln. men vad är det som händer staten israel ifrågasätts? vad händer teoretiskt och begreppsmässigt? och vad händer när personer som birgitta ohlsson försvarar den? när blir uttalande antisemitiska?

gissningsvis borde det vara ungefär när uttalanden blir muslimfientliga, eller nedsättande eller hotfulla mot religiösa/etniska grupper överlag. kanske är det så. kanske sker reaktioner i andra grupper vid en motsvarande punkt – det är bara det att det finns ett större samhällsintresse av att diskutera frågan om antisemitism. oavsett om tännsjös artikel är antisemitisk eller ej (tycker mest att den är ganska vag, men så läser ju inte jag praktisk filösöfi va) så är det en kritisk debattartikel som debatterar frågan om antisemitism. när sker motsvarigheten till detta gällande muslimer eller araber?

jag är inte säker på hur antisemitism betecknas. eller den typen av kategoriserande överhuvudtaget – kanske saknar vi definition. jämför med wittgensteins teori om spel (hehe nu skramlar det i troserna där ute va): vi har ingen realdefinition av spel. däremot har vi inga svårigheter att ostensivt definiera spel – dvs, identifiera aktiviteter som spel, eller göra listor av företeelser vi betraktar som spel. en analogi till antisemitism skulle kunna lyda som följer: låt säga att en judisk kvinna är chef för judiska teatern i stockholm. låt säga att denna kvinna får avföring hemskickat till sig. det är inga problem att identifiera det som ett utbrott av antisemitism. min poäng är: vi kategoriserar inte den typen av handlingar som slumpmässiga. vi måste sätta in dem i ett större perspektiv och i en struktur av kön, sexuell läggning, religion, ni vet vad jag menar.  det är där vi kommer tillbaka till den svenska antisemitismdebatten.

betecknar ilskan mot israel och den uppblossande debatten kring detta antisemitism? det borgerliga blocket är alltid noga med att påpeka israels rätt att existera som stat. oavsett vilka krigsbrott israel begår, så mals det om och om igen: israel har rätt att existera. skyddas borgarna då mot antisemitism? och hur garderar sig debattörer och skribenter mot förakt, hat och missnöje med den arabiska och muslimska världen? är mycket nyfiken på när det ska bli en het debatt. och vilka skribenter som ska föra muslimernas talan i svd, och hur borgarna frenetiskt ska försvara rätten till muslimska och arabiska stater.

och nej, exemplet med chefen för judiska teatern var naturligtvis inte hypotetiskt. föööy fan

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “

 1. KKK

  glöm inte “israel har rätt att försvara sig”. den mest uttjatade kommentaren någonsin, som används för att rättfärdiga de mest vansinniga saker.

  det är SKITKUL att han beskriver EXAKT det som sen händer i kommentarerna, som om alla jävla sionistkommentarer lever ett eget liv oberoende av artikelns innehåll. jag tolkar hans artikel som ett ifrågasättande av kollektivt ansvar, om muslimer avkrävs ett kollektivt avståndstagande från 9/11 så måste detta även gälla judar och ship-to-gaza-massakern. och mycket riktigt så dyker det upp nåt jävla blåbärsmongo redan bland de första kommentarerna som säger “Låter nästan som att judar har ett kollektivt ansvar att förhindra antisemitism. Tänk om någon hade skrivit samma sak efter något muslimskt terrordåd, att nu måste all världens muslimer delta i protester mot terrorn för att förhindra islamofobi.” BRA LÄST, PAPPSKALLE.

  alltså fy fan i helvete för jävla svenska sionistmongoloider.

 2. mikael einstein

  härlig stämning här!

  p.s. ni vet ingenting d.s.

 3. Katarina samt Addeman

  Ett fanmail fr oss har.. sitter i Nara och hejar samt fnissar!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s