skattebetalarnas pengar ska fan inte gå till att ett gäng besserwissrar ska utvidga auktoriteten för läkare och vetenskap

föreningen vetenskap och folkbildning (bra akronym!) har klämt ur sig en liten artikel i dn om faran med att skattepengar går till homeopati och, jag citerar; “metoder som inte prövats vetenskapligt eller som bevisligen inte fungerar”. jag är ingen förespråkare av homeopati, inget fan av rudolf steiner (antroposofins grundare som fö gav ut schillers estetiska brev – den sämsta, tråkigaste och mest meningslösa litteratur högskolan nånsin fått mig att läsa. noteras kan också att steiner gick på föreläsningar av franz brentano som återinförde intentionalitet i den filosofiska diskursen OCH hade edmund husserl som elev. intentionalitet är som bekant en viktig del av den fenomenologiska teoribildningen! vsg för en spännande historisk parentes!) MEN jag tycker att vof gör ett tråkigt självmål.

de vill att den blinda tron ska ersättas med en annan – vad de kallar ‘vetenskapen’. är man inte i stånd att ifrågasätta homeopati (stavning???) på rationella grunder ska man ge fan i att hänvisa till folkpsykologi, konstruktionen ‘evidens’ samt LÄKEMEDELSFÖRETAG! blir bara så satans trött

Advertisements

8 Comments

Filed under Uncategorized

8 responses to “skattebetalarnas pengar ska fan inte gå till att ett gäng besserwissrar ska utvidga auktoriteten för läkare och vetenskap

 1. pasi

  Kan inte annat än att hålla med dig. Jag är visserligen subjektiv i det att jag är homeopat men detta luktar revirpink likafullt. Att folk inte tror på homeopati har jag inga stora problem med, det går ju trots allt emot “all logik”.

  • Mattias W

   Revirpink? Hur menar du nu?

   • pasi

    Revirmarkerandet syftar till att skrämma bort inkräktare eller sådana som utmanar synen på, i detta fallet en positivistisk vetenskapssyn. Uppenbarligen känner man sig hotade av alternativmedicinen och gör således ett utfall och stämplar den som som bluff och båg. Och ja, vetenskapen, som i Sverige lutar åt det positivistiska hållet, innehar tolkningsföreträdet för vad som är och vad som inte är möjligt. Således räcker det oftast med förenklade argument för att få rätt. Artikeln säger att homeopatiska medel inte fungerar som “riktiga mediciner” och därmed kan de inte fungera alls, utom möjligen som placebo. Med detta sagt vill jag ändå påpeka att det inte är bra att skattemedel, om än aldrig så lite, går till alternativa behandlingsmetoder.

 2. Mattias W

  Det är väl inga skattepengar som gått till VoF.

  Det enda artikeln säger är att skattepengar bara skall gå till sådant man vet fungerar. Är det provocerande? Skattepengarna räcker ju inte ens till den vanliga sjukvården.

 3. Henrik

  Blind tro på vetenskap? Jag skulle nog kalla det en välövervägd tillit till en metodologi som är beprövad och som ger resultat.

  Vad vore en rationell kritik av homeopati, om det nu inte är rationellt att kritisera genom att påpeka att alla välkonstruerade studier av homeopati visar att det är en verkninglös intervention? Eller för den delen då att påpeka det orimliga i homeopatins påstådda mekanism.

  Ett tips för övrigt, det framstår som lätt foliehattigt att stava ut läkemedelsföretag i caps. Du behöver inte gilla dem och deras prioriteringar lutar helt klart åt vinstmaginalshållet, men de räddar miljoner liv… så ja. I en bättre värld skulle vi kanske kunna utveckla läkemedel på lite rimligare premisser, men ja… bara för att de tjänar pengar betyder det inte att allt de gör är skit.

 4. hej killar! jag är övertygad om att man kan ifrågasätta synen på vetenskap, läkemedelsföretag och sjukvård utan att ifrågasätta att folk blir hjälpta av det. annars tror jag att man är jävligt illa ute.

  tack för mej.

 5. Jag tycker vi ska sluta vaccinera alla människor, lägga ner alla läkemedelsföretag och bara instifta Homeopati i hela världen som botemedel mot alla sjukdommar och åkommor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s